Vi kender næsten alle sammen kosttilskud som vitamin- og mineralpiller. Disse kosttilskud er også typer af produkter, der indeholder andre stoffer. Disse stoffer kan f.eks. være Omega 3-fedtsyrer i fiskeolieprodukter, urter og planter, andre ingredienser fra planter, dyr eller andet.
Produkter må kun sælges som kosttilskud hvis det har en virkning. Kosttilskud skal derfor indeholde vitaminer, mineraler og/eller andre ingredienser, der i en tilstrækkelig mængde kan påvirke kroppen. Indholdet af disse vitaminer, mineraler og/eller andre ingredienser må hverken være for højt eller for lavt. Der er altså begrænsninger.
Der er stoffer der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Her er der f.eks. tale om aminosyrer, rene stoffer, som koffein og inositol eller fedtstoffer. Produkterne kan også bestå af f.eks. planteekstrakter med indhold af aktive stoffer. Stofferne påvirker ernæringsmæssigt eller fysiologisk. Hyben har et højt indhold af c-vitamin og kan derfor være en planteekstrakt.
Der må gerne tilsættes tilsætningsstoffer i kosttilskud, som f.eks. konserveringsmidler, men kun hvis de er godkendte. Det er langt de fleste stoffer/ingredienser der kan anvendes i kosttilskud. Det skal dog være et produkt der har en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning og ikke er sundhedsskadeligt.
Kosttilskud må ikke indeholde euforiserende stoffer
Kosttilskud må ikke indeholde euforiserende stoffer, lægemiddelstoffer eller stoffer der er omfattet af dopingloven. Kosttilskud skal markedsføres ligesom de fleste lægemidler i afmålte doser. Det kan f.eks. være i form af kapsler, piller, væsker eller pulverform. Lægemidler, naturlægemidler og kosttilskud kan derfor være svære at kende forskel på. Kosttilskud hører under fødevarelovgivningen, mens lægemidler hører under lægemiddellovgivningen.
Lægemidler, naturlægemidler og kosttilskud kan som sagt godt være svære at kende forskel på. Er man i tvivl kan man tjekke etiketten på produktet og så vil man enten se en mærkning med ’’lægemiddel’’, ’’naturlægemiddel’’ eller ’’kosttilskud’’. Der skal i lægemidler og naturlægemidler medføre en indlægsseddel, men dette er ikke et krav ved kosttilskud.
Produkter som kosttilskud kan ikke helbrede sygdomme, som lægemidler kan. Kosttilskud er ikke et lægemiddel.
Lægemiddelstyrelsen har en liste over sygdomme eller sygdomssymptomer, der som udgangspunkt vil føre til, at en vare betragtes som et lægemiddel, hvis markedsføringen af produktet henviser til det.
Det gode ved kosttilskud
Der er mange forskellige holdninger til hvad kosttilskud kan og ikke kan. Det kan være svært at finde information om et specifikt kosttilskud og dets virkning. Meningen er dog, at det skal benytte som et supplement til kosten. Kosttilskud kan ikke forebygge eller helbrede sygdom og det er ikke produceret til det. Hvis det er tilfældet, at produktet alligevel har en virkning som helbredende eller forebyggende, skal produktet godkendes som et lægemiddel.
Hvem gavner det
Kosttilskud kan gavne alle, men myndighederne har nogle anbefalinger til mennesker i specielle situationer, som gør, at et tilskud til deres kost kan være en god ide. Der er efter nogle nye undersøgelser rejst mistanke om, at multivitaminpiller kunne have skadelig effekt.
Der er ikke dokumentation for at dette er korrekt, men det kan heller ikke afvises. Tilskud til kosten men vitaminer og mineraler, viser sig generelt kun at være gavnligt, hvis man er i underskud af disse vitaminer eller mineraler.
- Folk med forhøjet blodtryk kan have god gavn af at få mineralerne magnesium og kalium. Magnesium og kalium kan reducere det systoliske og diastoliske blodtryk, så det bliver sænket, og patienten får et normalt blodtryk.
- Personer som ønsker at vedligeholde et normalt syn for at forsinke eller formindske brugen af briller eller at få foretaget en øjenoperation.
- Ældre med lav appetit, anbefales at tage et multivitamin- mineralpræparat.
- Personer med mørkglødet hud anbefales et dagligt skud på 10 mikrogram D-vitamin.
- Personer der sjældent opholder sig udendørs eller går tildækket, anbefales et D-vitamintilskud på 10 mikrogram, da de får nok fra solen.
- Ældre mennesker over 70 år eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et dagligt kalciumtilskud på 800-1000 milligram.
- Spædbørn fra 2 uger til 2 år anbefales et dagligt tilskud af 10 mikrogram D-vitamin og børn fra 6 måneder til 1 år anbefales 8 milligram jern efter aftale med læge.
- Børn til og med 9 år, der har allergi overfor mælk anbefales et dagligt kalktilskud på 500 mg. Fra de fylder 10 år anbefales det at de tager 750 mg. Kalktilskud findes både som tabletter og brusetabletter. Vær opmærksom på, at børn tidligst kan indtage tabletter fra halvanden års alderen. Før denne alder, er der risiko for at de får tabletten galt i halsen.
Gravid, ammende eller ønsket graviditet
Du skal være opmærksom, hvis du er gravid eller ammende og du ønsker at bruge et kosttilskud. Myndighederne anbefaler nogle kosttilskud til gravide og disse anbefalinger bør følges nøje. Det frarådes på det kraftigste at tage kosttilskud udover dem der bliver anbefalet, medmindre du har en aftale med egen læge eller jordemoder.
Der er kun ganske lidt viden om den potientille risiko for evt. Svangerskabs- og fosterskader, når man spiser kosttilskud, som f.eks. indeholder plantedele og rene stoffer. Derfor kan man godt helt undlade at spise kosttilskud i graviditeten, udover de tilskud som myndighederne anbefaler. Det er en god ide at følge de anbefalinger som myndighederne giver, med hensyn til anbefalinger om ekstra tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Tag altid en snak med din læge eller jordemoder for yderligere information.
Myndighedernes anbefalinger til gravide, ammende eller folk som ønsker at blive gravide:
- Kvinder som gerne vil være gravide eller er gravide i de første 12 uger af graviditeten, anbefales 400 mikrogram folsyre dagligt.
- Det anbefales også at gravide dagligt tager et tilskud af 10 mikrogram D-vitamin gennem hele graviditeten og 40-50 milligram jern fra 10. Graviditetsuge.
At de dagligt tager tilskud af 500 milligram calcium gennem hele graviditeten. Dette anbefales kun hvis der ikke drikkes mælk eller spises mælkeprodukter gennem graviditeten.
OBS: Ovenstående artikel er KUN vejledende og må ikke erstatte råd og vejledning fra egen læge.
Kilder: Øjenlågsoperationer.dk, Hjælpemiddelcentralen.dk og Brystpumpe.dk