Det er ofte sådan, at når vi tager på ferie, så er det madoplevelserne, vi beretter om for vores venner.
Madoplevelser gør rejsen unik for os. Også selv om vi godt ved, at vores venner har været på samme sted og spist det samme mad, som vi fik (fordi det var vores venner, som anbefalede stedet og maden til os).
Det med god mad
Og hvorfor gør de så rejsen unik. Jeg tror, det er, fordi vi selv vælger, hvad vi vil spise. Vi sætter selv måltidet sammen, og det gør oplevelsen unik. Det er de færreste, som tager på rejse med fuld pension, hvor menuen er forudbestemt af andre.
I virkeligheden er der mange mennesker, som tager på smutture i en forlænget weekend for madoplevelsernes skyld. Gastronomisk turisme hedder det vist. Det bliver mere og mere udbredt, og det kan blive en meget eksklusiv affære, hvis det skal være gourmetmad. Trøfler fx er ikke kun dyre i Danmark.
På den anden side
Madoplevelser kan dog også være fæle. Hvis man nu kommer til at bestille noget, som man ikke ved, hvad er, så kan man risikere at få et kæmpe chok.
Det hændte engang, at jeg fik bestilt lammehjerne. Det vidste jeg bare ikke. Men da jeg fandt ud af det, ja, da måtte jeg kaste op. Det var egentlig ikke, fordi jeg ikke kunne lide det, som jeg havde spist. Det var tanken om at spise en del af et dyr, som jeg aldrig ville drømme om at spise derhjemme.
Jeg kastede ikke op, fordi jeg blev syg. Nej. Kun fordi det var så fremmed for mig og så langt væk fra min egen kultur. De lokale havde anbefalet retten!
Men nu er det jo, ikke kun når vi er – eller har været – ude at rejse, at vi taler om mad. Vi taler også om madoplevelser, når vi har været på restaurant. Vi anbefaler stedet til venner og bekendte, hvis vi har haft en god oplevelse. Eller vi fraråder folk at besøge stedet, hvis vi ikke kunne lide maden.
Vi elsker madoplevelser
Ja, vi elsker mad. Det er vist sandt. Jeg synes også, at jeg har lagt mærke til, at man kan købe sig til særlige madoplevelser sådan via de her oplevelsesgave-sites, der findes. Man kan blandt andet få et kursus i, hvordan man laver flødeboller. Eller man kan få en oplevelse, hvor man smager på whisky et eller andet sted i Køge. Der er ingen grænser for, hvad man kan smage og opleve.
Men hvad med madoplevelserne derhjemme? Laver du selv mad, når du er hjemme, eller bestiller du udefra? Der er mange mennesker, som beklager sig, over at de mangler tid til selv at lave maden. Det tror jeg, ikke er sandt. Jeg tror mere, at de er bange for, at de ikke kan få den samme madoplevelse, som deres mor gav dem, dengang de boede derhjemme.
Det er jo sådan, at mad man selv laver, ofte giver den bedste oplevelse, fordi man ved, hvilke ingredienser man har brugt, man kender sit køkkengrej og ved, hvordan ovnen eller komfuret fungerer.