Blåbeton: En fortidslevning med en potentiel fare

Blåbeton, også kendt som blå letbeton, er et byggemateriale baseret på alunskifer. Det blev primært anvendt mellem 1929 og 1975 og indeholder radium, som kan nedbrydes til radon. Da blåbeton var et meget udbredt byggemateriale i denne periode, kan mange huse indeholde det, hvilket kan nødvendiggøre en radonmåling for at vurdere eventuelle sundhedsrisici.

En radonmätning måler radonindholdet i boligen for at afgøre, om det overstiger grænseværdien på 100 Bq/m³, som anses for at være en sundhedsrisiko. Blå letbeton kan forårsage meget høje radonniveauer, der kan overstige radon gränsvärde 1000 Bq/m³. Høje radonniveauer kan være farlige og forårsage lungekræft. Radon anses for at være den næststørste årsag til lungekræft efter rygning.

Derfor er det vigtigt at foretage en radonmåling, hvis du har mistanke om, at dit hus kan indeholde blåbetong, eller hvis du bor i et hus bygget mellem 1929 og 1975. Hvis der opdages høje radonniveauer, kan det være nødvendigt at træffe foranstaltninger for at reducere niveauerne og mindske risikoen for sundhedsproblemer.

Blåbeton kan afgive både radon og gammastrålning, hvilket kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis der er høje niveauer af disse stoffer i indeklimaet. Derfor er det vigtigt at træffe foranstaltninger for at reducere udsættelsen for disse farlige stoffer, hvis der opdages høje niveauer.

I Danmark er der i dag mange boliger, der indeholder blå letbeton. Materialet blev brugt til både parcelhuse og etagebyggeri og blev fremstillet af forskellige virksomheder. Selvom produktionen ophørte i 1975, fortsatte brugen af materialet frem til omkring 1985.

Blåbeton har en mat blå farve og en struktur, der minder om en svamp. De fleste huse og bygninger, der indeholder blåbeton, findes i de større byer. Afhængigt af hvor i landet den blev produceret, kan den have en mat blå til grå farve, men det er ikke altid muligt at identificere betonen ud fra dens farve.

Skriv et svar