Riesling er en fin vinsort, som man ved har været dyrket siden det 15. århundrede, men den som sikkert til området med romerne endnu længere tilbage i tiden. Den er en lækker vin, men hvad skal man egentlig vide om sin riesling vin? Det kan du læse mere om her!
Hvad er en riesling vin?
En riesling vin er som sagt en gammel sort, da man regner med, at den kom helt tilbage fra romerne. Druerne, som vinen fremstilles af, er store. Druerne modner sent i forhold til mange andre grønne i Alsace. Rødderne på planterne er 10-15 år om at nå ned i jorden, hvorfor riesling også smager meget af det sted, den er vokset op.
Riesling kommer ofte fra Tyskland, og druen er nogle af de mest fornemmeste vine. Vinen er kendt for både at være sød og sydlig, samt have en meget aromatisk smag fra mineralerne fra jorden, hvor rødderne har været. Duften er en smule blomsteragtig, men kan også i nogle af vinene være lidt mere krydret.
Hvordan kender man en riesling?
Riesling er en af de hvidvinsdruer, der egner godt til lagring. Faktisk siger man, at man kan lagre vinen i flere årtier. Der er mange vinkendere, der har riesling som en af deres yndlingsvine, og disse holder måske ekstra af at lade rieslingen lagre i noget tid. Vinen er altid fuld af smag, men smagen af variere, alt efter under hvilke forhold den gror, og hvor den gror!
Selve druen kan holde til meget kolde temperaturer og kan derfor overleve i hårde vintre. Druen kan modne ret tidligt, men netop holder den sig godt i et koldt klima – for så modner den senere! Smagen af riesling er en enormt smagfuld vin, der som sagt kan være sød som blomster og honning, men den indeholder samtidig også en smule krydret smag, som kommer fra vinmarkens forskellige mineraler.
Varierende smag
Hvordan rieslingen smager, kommer også an på, hvor gammel eller ung vinen er. Er det en ung vin, kan den smage af aromaer som citrus, hvide blomster og grønne æbler, mens en ældre riesling kan have en snert af petroleum. Disse kan ofte fås fra de mere varme klimaer som Australien. Man kan derfor parre vinen med mange forskellige slags spise, hvor andre vine ofte kobles sammen med noget bestemt.
Hvor dyrkes riesling?
Riesling kommer som sagt ofte fra Tyskland. Faktisk dyrkes over halvdelen af druerne i Tyskland. Det er den dominerende drue i vinområder som Mosel og Rheinhessen og naturligvis den fødested, Rheingau. Men til trods for, at det meste riesling opdyrkes i Tyskland, ja så kan du også få den mange andre steder fra. Riesling dyrkes nemlig mange steder i verden.
Du kan f.eks. få en riesling, der er opdyrket i Alsace. Dette er et sted i Frankrig, og det samtidig det eneste sted i landet, hvor man dyrker vinen. Denne drue er ofte mere tør i smagen, ligesom de vine, der kommer fra Østrig også er. Riesling dyrkes også uden for de europæiske grænser, f.eks. i Washington State, New York og Canada.