Forkert boliglån

Der er noget galt her i landet. Vi har haft et dårligt gammeldags bank- og skattesystem. Det har været sådan, at det i mange år ikke har været muligt for skattesystemet at kunne se, om et ejendomslån var optaget af en privat person, eller om det var en virksomhed, som optog lånet.

Det er der en del mennesker, der har udnyttet. Små og enkeltmandsvirksomheder har været og er stadig, samfundsøkonomiens rygrad. Mange enkeltmandsvirksomheder har optaget lån, som de så brugte til private formål. Om det var køb af bolig, eller forbrug, fx en dyr bil, det har ikke været muligt.

Men med de strukturelle omlægninger, som regeringen har brugt de sidste 4 år på at indføre, er der ved at blive ryddet op i det.

Virksomheder i knibe

Det fører til, at en del små virksomheder er i knibe, hvilket ikke er sundt for økonomien, som endelig viser tegn på at udvikle sig i en bedre retning.

Der skal nemlig laves om på lånene, som er optaget. Betingelserne for et lån til en virksomhed er nemlig lidt mere lempelige, end de er for et lån, som er optaget af en privatperson. Hvis et lån til en virksomhed, så er blevet brugt til et privat køb af ejendom eller forbrugsgoder, så skal det omlægges. Det fører til større afdrag, og mange virksomheder har derfor problemer. De kan simpelthen ikke imødekomme betingelserne. Selvom det ser ud, som om det går bedre – generelt, er virksomhederne stadigvæk meget svage.

Han skulle have valgt VEXA

Forleden hørte jeg en historie om en selvstændig, som havde benyttet sig af hullerne, der var i lovgivningen. Han er nu på randen til ruin, fordi afdraget på ejendomslånet, han optog stiger voldsomt. Det blev nemlig optaget som et lån af hans virksomhed. Men det blev brugt til at købe en virkelig dyr bolig til hans datter, som skulle giftes. Havde han dog bare taget det ejendomslån hos VEXA i stedet…

Hårdt og sort arbejde

Han er nu i en situation, hvor han arbejder delvist helt ærligt. Han giver kunderne korrekte fakturaer for arbejdet, han udfører. Men han arbejder også sort. Han spørger alle kunder, om de vil have en faktura. Hvis de vil det, så fortæller han dem, at prisen for arbejdet vil stige, fordi han er nødt til at lægge moms oven i. Mange vælger derfor at betale ham sort for at undgå at skulle betale ekstra.

Det er sådan en ond cirkel. Både han og hans kunder gør faktisk noget, som er forbudt. Og det koster. Samfundsøkonomien taber, fordi momsen ikke indberettes, og skatten bliver ikke betalt. De af hans kunder, som kan få deres moms tilbage, har naturligvis ikke problemer med, at han skriver en faktura til dem. Men offentligt ansatte, som ikke kan få momsen tilbage, de undlader ofte at betale den. De føler sig tvunget til det. Det er nemlig de offentligt ansatte, som har lidt under krisen. Det er dem, der har været ofre for meget skrappe nedskæringer i deres løn. I nogle tilfælde taler vi om en nedsættelse på op til 40% af, hvad deres løn var for 5 år siden. Læg så inflationen oveni. Så kan man godt forstå, at de går med til at få arbejdet udført sort.

Skriv et svar