Stjerner og grundlov: Orion Planetarium markerer demokrati

I år fejrer Orion Planetarium demokratiet på en helt særlig måde. Med en kombination af astronomi og historie skaber planetariet en unik oplevelse, hvor besøgende kan udforske forbindelsen mellem vores grundlov og universets vidundere. Arrangementet finder sted i dagene omkring grundlovsdag og tilbyder et nyt perspektiv på vores demokratiske traditioner.

„Vi ønsker at skabe en oplevelse, der kombinerer viden om både vores demokrati og vores plads i universet,‟ fortæller planetariets leder. „Begge dele handler om at forstå vores rolle i en større sammenhæng og tage ansvar for fremtiden.‟

Besøgende kan opleve en specialproduceret forestilling, der viser stjernehimlen, som den så ud den 5. juni 1849, da Danmarks første grundlov blev underskrevet. Denne historiske begivenhed, som årligt fejres landet over på grundlovsdag, danner grundlaget for det moderne Danmark, som vi kender i dag.

Fra stjerner til demokratiske rettigheder

Planetariet har udviklet aktiviteter, der udforsker paralleller mellem astronomiens udvikling og demokratiets fremvækst. Begge har rødder i oplysningstidens værdier om videnskab, fornuft og lige rettigheder for alle mennesker.

„Mange af de samme filosoffer og tænkere, der lagde grunden til moderne demokrati, var også optaget af astronomi og naturvidenskab,‟ forklarer en af planetariets formidlere. „Personer som Tycho Brahe udfordrede autoriteter med videnskabelige observationer, hvilket på mange måder spejler demokratiets udfordring af enevælden.‟

Gennem interaktive udstillinger kan besøgende udforske, hvordan videnskabelig tænkning og demokratiske principper udviklede sig side om side. For at lære mere om grundlovens historie og betydning kan interesserede besøge grundlovs-dag.dk, hvor man også finder information om andre arrangementer rundt om i landet. Der er også workshopper for børn, hvor de kan bygge modeller af solsystemet, mens de lærer om grundlæggende demokratiske principper på en alderssvarende måde.

Fremtidens demokrati under stjernerne

Arrangementet retter også blikket mod fremtiden med diskussioner om, hvordan både demokrati og rumforskning udvikler sig i det 21. århundrede.

„Vi står over for store udfordringer både på Jorden og i vores udforskning af rummet,‟ siger planetariets leder. „Demokratiske beslutningsprocesser er afgørende for, hvordan vi håndterer klimaforandringer, kunstig intelligens og den fortsatte udforskning af rummet.‟

I planetariets kuppel vises en specialproduktion, der tager besøgende med på en rejse fra grundlovens underskrivelse til nutidens demokratiske udfordringer og videre ud i rummet, hvor internationale samarbejder som rumstationen ISS viser, hvordan nationer kan arbejde sammen på tværs af grænser.

Programmet inkluderer også aftenåbninger, hvor besøgende kan nyde stjernehimlen gennem teleskoper, samtidig med at de deltager i samtaler om demokratiets fremtid med politikere, forskere og aktivister.

Skriv et svar